Обережно, російський фейк! Платити за газ треба

Ілюстративне фото

Харківська філія «Газмережі» заявляє про фейки, що «ширяться соціальними мережами», нібито «відмінено плату за доставку газу споживачам», «повернення коштів» і таке інше. У компанії вважають, що це, ймовірно, російські фейки, розповсюджені з метою розхитати українську енергетичну систему напередодні холодів.

Про це Харків Times повідомили у Харківській філії «Газмережі».

«Масове розповсюдження, напередодні холодів, фейкових новин може використовуватись ворогом для розхитування ситуації у енергетичній сфері, мати на меті зрив опалювального сезону, позбавлення критичної інфраструктури коштів, необхідних для ремонтів», – йдеться у повідомленні.

На підприємстві пояснюють, що саме за рахунок плати споживачів за розподіл (доставку газу) функціонує критична газова інфраструктура Харківської області, проводяться ремонти газопроводів, відновлюється газопостачання після обстрілів, повертається газ у домівки деокупованих громад.

Харківська філія «Газмережі» просить своїх клієнтів не передавати через соцмережі невідомим особам свої персональні дані, дані про родини військових, утриматись від поширення у соцмережах російських наративів, відписуватись від сумнівних акаунтів та сторінок. В адміністрації соцмереж слід направляти скарги щодо поширення невідомими особами фейкових новин. А довіряти слід лише достовірним джерелам інформації таким, як «сайти та месенджери військових адміністрацій, громад, органів влади».

Як повідомляв Харків Times, Національна енергетична компанія «Укренерго» заявила, що не планує найближчим часом жодних обмежень споживання електроенергії, а інформацію про такі обмеження, що з’явилася на деяких телеграм-каналах, назвала «прямою брехнею та російським ІПСО».